top of page

Mijn verhaal

B861442D-5BC6-4A00-B705-7A76F258E089 2.j

Eva met dochter Ellie 

A long story short (de korte versie)

Vandaag de dag hebben miljoenen mensen te kampen met vage, ingewikkelde, chronische gezondheidsklachten en het worden er alsmaar meer. Gelukkig is er veel dat we kunnen doen om onszelf te helpen en mijn eigen gezondheidsgeschiedenis is daar een goed voorbeeld van.

Als chronisch zieke twintiger was ik het continue moe-en ziek-zijn wanhopig beu en besliste ik op het nippertje om mijn abominabele voeding en levensstijl aan te pakken. Amper twee jaar later was ik kerngezond en waren m'n artsen zwaar onder de indruk. "Wat je ook aan het doen bent, ga er vooral mee door!", zeiden ze. En dat kostte me weinig moeite, want ik voelde me beter dan ooit en beleefde enorm veel plezier aan m'n nieuwe manier van eten en leven. 

 

Toen ik rond me keek en zag hoe ontzettend veel mensen met soortgelijke problemen te maken hebben, en net zoals ik vroeger eindeloos van hot naar her lopen zonder een antwoord te vinden voor hun vragen en klachten, wilde ik niets liever dan te kunnen helpen. Ik stortte me op cursussen en praktijkstages in de binnen-en buitenlandse gezondheidssector en behaalde drie jaar later mijn diploma voor voedings- en gezondheidsconsulent aan de Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg. Daarna ben ik me blijven bijscholen en specialiseren  (o.a. in de VS bij The Institute of Holistic Nutrition en Reclaimers of Health) en momenteel verdiep ik me in mijn opleiding tot klinisch psychoneuroimmunoloog, het neusje van de zalm van wetenschappelijk onderbouwde holistische geneeskunde.  

 

Door de moeilijkheden in mijn eigen verleden versta ik maar al te goed hoe verschrikkelijk het is als je je gezondheid niet mee hebt en hoe kostbaar een energiek lichaam is. Ik zou willen dat iedereen dit geluk kon ervaren, want het is zo heerlijk om het vertrouwen in je lichaam terug te winnen en zonder gezondheidszorgen je leven weer te kunnen omarmen.  Ik weet dat de weg ernaartoe soms verwarrend en zelfs onbereikbaar kan lijken, maar geloof me, als ik als voormalig tonnen-medicatie-slikkende, hardcore junkfoodliefhebster het kan, kan jij het ook! Vaak is de oplossing zelfs eenvoudiger dan je zou denken. Ik help je graag je weg te vinden, en laat je niet los tot je er klaar voor bent. Beloofd.  

Zoals vele mensen had ik reeds van kinds af aan allerlei gezondheidsproblemen, zoals hevige astma-aanvallen, eczema en allerhande allergieën. Doordat m'n ouders gezondheidsbewuste mensen zijn ben ik gelukkig gespaard gebleven van méér problemen.  Maar vanaf ik zes jaar was gingen we deels in Californië wonen en kreeg ik er de smaak voor junkfood te pakken...

Met als resultaat dat ik tegen mijn twintig jaar een compleet wrak was: ik had zware astma, eczema, hormonale problemen, PMS, gewichtsschommelingen, een hiel vol wratten, duizeligheid, spijsverteringsproblemen, bloedarmoede, hevige hoofdpijnen, zware klierkoorts, bijnieren en schildklier die nauwelijks nog functioneerden, beginnende baarmoederhalskanker, continue uitputting, allerhande infecties, tonnen medicatie (10 jaar lang dagelijks cortisone, dikwijls antibiotica en allerlei lapmiddelen om m'n lijf op gang te houden), allerlei allergieën en intoleranties, en zo gauw er iemand in m'n buurt niesde lag ik twee maand met de griep of astma-bronchitis in bed. Toen ik op m'n 23e acht maand aan één stuk door elke dag ferme koorts had en ik van pure fysieke uitputting in een depressie terechtkwam, zaten m'n artsen met de handen in het haar. Niemand had een antwoord, en ik glipte steeds verder weg.

Op dat moment had ik er schoon genoeg van. Op deze manier ging ik niet oud worden, ik functioneerde maar met moeite en durfde niet eens te denken aan de toekomst.  In de herfst van 2011 nam ik me uiteindelijk voor om mezelf sterker te maken met alles wat ik zelf in de hand had - voeding, ontspanning en beweging -  en een manier te vinden om me beter te voelen (of op z'n minst niet dieper in de put te duwen).

 

Ik had eerlijk gezegd niet echt gedacht dat het veel zou uitmaken. En ik had in geen duizend jaar gedacht dat het me zou brengen waar ik vandaag sta. Na een jaar experimenteren met allerlei voedings-en bewegingsfilosofieën - en veel groene smoothies :) - kwam ik terug bij m'n arts voor een uitgebreid onderzoek. Ze zei vol verbazing dat er op basis van de resultaten een compleet ander persoon voor haar zat dan een jaar geleden. En zo voelde het ook. "Wat je ook aan het doen bent, blijf het in 's hemelsnaam verder doen!" zei ze, en dat deed ik.

 

Eén na één smolten ze weg als sneeuw voor de zon, die vreselijke astma-aanvallen, meedogenloze eczema, angstaanjagende kankercellen, frustrerende uitputting en al mijn andere kwelgeesten. Na tien jaar dagelijks zware dosissen cortisone en allerhande medicatie te moeten nemen, had ik ze nu niet meer nodig. M'n bijnieren en schildklier waren genezen. De dag dat ik volledig gezond werd verklaard zal ik nooit vergeten. M'n lijf was gelukkig, gezond en weer in balans. En dat is nog steeds zo. Ik ben in januari (2018) zelfs net mama geworden van een geweldige dochter na een fijne zwangerschap, iets wat ik vroeger fysiek nooit had aangekund, als ik al zwanger had kunnen worden.

Door deze ervaringen besef ik ten volle hoe krachtig voeding, beweging en levensstijl zijn om je gezondheid en je lichaam te ondersteunen, en zelfs te genezen. Je gezondheid in eigen handen kunnen nemen en leren dat je jezelf en je lichaam kan helpen en vertrouwen is gewoonweg onbetaalbaar. 

Om daar te geraken is er echter dikwijls het probleem dat er zoveel tegenstrijdige en vaak verouderde informatie circuleert dat het voor de meeste mensen moeilijk is om te weten wat goed is en wat niet, en hoe ze eraan kunnen beginnen.

Op het moment dat ik besliste om anderen te helpen volgde ik daarom een driejarige opleiding  tot gezondheids-voedings-en levensstijl consulent aan de Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg. Daarnaast heb ik een achtergrond in biomedische wetenschappen en blijf ik me continu bijscholen, o.a. bij een aantal gereputeerde Amerikaanse en Europese holistische gezondheidsinstituten. Sinds 2020 volg ik een driejarige universitaire opleiding tot klinisch psycho-neuro-immunoloog (KPNI), die me als therapeut zal toelaten de mensen die ik begeleid de meest wetenschappelijk accurate, geavanceerde en praktisch toepasbare gezondheidsinformatie mee te geven.

Als je dus - net zoals ik jaren geleden - op weg bent om je gezondheid, levensvreugde en gemoedsrust terug te winnen, help ik je met veel plezier verder. Je hoeft echter niet te wachten tot er ergens iets misgaat, preventief aan je gezondheid werken verkleint de kans dat je ziek wordt aanzienlijk en is zonder twijfel dé toekomst van de gezondheidszorg.  

The long story (neem er gerust een kopje  thee bij)

bottom of page